Welkom bij de leergang Kindertandheelkunde

De opleiding Kindertandheelkunde is bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten met grote affiniteit voor de jonge patiënt. Wellicht heb je gemerkt dat je best goed bent in het behandelen van de jonge patiënt, maar mis je net even de juiste ‘knowhow’. De leergang zorgt door middel van theorie, casuïstiek en hands-on voor verbreding en verdieping van je kennis op het gebied van de kindertandheelkunde en helpt je bij het (nog) beter kunnen behandelen van kinderen.

Het vakgebied kent uiteenlopende onderwerpen. Aan de hand van verschillende gastdocenten worden deze je meer eigen gemaakt. Deze leergang is zeer geschikt voor mondzorgprofessionals die hun vaardigheden willen verfijnen binnen de kindertandheelkunde. Na het afronden van deze leergang heb je specialistische kennis en kunde opgedaan over de kindertandheelkunde, maar voor de officiële erkenning als pedodontoloog dien je de ACTA opleiding Kindertandheelkunde te volgen. 

De kosten voor deze opleiding bedragen
€5.295,- (BTW vrijgesteld) per persoon.

Het is mogelijk om in overleg in termijnen te betalen.

Bij de kosten zijn inbegrepen:
– Studiemateriaal –
– Catering –
– Diploma –

Wil jij ook graag deelnemen aan deze leergang?
Schrijf je dan middels onderstaande button in!

Kindertandheelkunde

Nederland telt zo’n 9700 tandartsen waarvan maar 70 tandartsen gedifferentieerd zijn tot tandarts pedodontoloog. De jonge, niet altijd coöperatieve patiënt, kan voor velen een uitdaging zijn. Wat soms resulteert in (supervised) neglect.

Mocht je de patiënt willen verwijzen, de lange wachtlijsten helpen ook niet altijd mee. Maar is het wel altijd nodig om te verwijzen?

De leergang is bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten die een verbreding van de kennis rondom kindertandheelkunde willen opdoen.

Na het voltooien van de leergang heeft de cursist meer kennis van:

  • De ontwikkelingspsychologie van een kind: mag of kan ik van een 6-jarige patiënt hetzelfde verwachten als van een 10-jarige patiënt?
  • Verschillende soorten gedragsstoornissen
  • Verschillende soorten interventie-methoden ten aanzien van preventie en hoe zou je deze kunnen implementeren in de praktijk?
  • KIMO-richtlijnen Kindertandheelkunde
  • Het behandelen van de coöperatieve én niet-coöperatieve jonge patiënt
  • Gebruik van cofferdam en lokaal anesthesie bij de jonge patiënt
  • Minimaal invasieve Kindertandheelkunde (bv. NOCTP/NRCT, ART en SDF)
  • Invasieve Kindertandheelkunde (bv. roestvrijstalen kronen, stripkronen, etc.)
  • Endodontische behandeling van melkelementen (pulpotomie en pulpectomie)
  • Wat je kunt doen aan kaasmolaren en welke andere gebitsstoornissen/afwijkingen zijn er?
  • Traumatologie in het kindergebit
  • Afwijkende mondgewoonten en de rol van de logopedist.

De leergang wordt door de cursist afgerond met een casuspresentatie.

KRT/KRM punten: 37

Docenten

Cyriëlle Jongkind
tandarts-pedodontoloog

Marije Greven
logopedist

Bernadet Spaan
tandarts-pedodontoloog

Corine Blaauw
GZ psycholoog

Hanneke de Valk
Microbioloog

Fenno Moes
Trainer communicatie

Modules uitgelicht

Kaasmolaren

In de algemene praktijk worden de tandarts en mondhygiëniste vaak geconfronteerd met zogenoemde “kaasmolaren” bij kinderen. Blijvende molaren die een wel heel typische hypomineralisatie van het glazuur laten zien. Ze worden niet altijd herkend en vaak (deels) onterecht afgedaan als fors carieuze kiezen. Kaasmolaren laten zich echter onderscheiden door hun typerende kleur, grillig weefselverlies en vaak extreme gevoeligheid. Vanwege deze extreme gevoeligheid zijn kinderen met kaasmolaren vaak al zo negatief geconditioneerd met bepaalde prikkels dat zij al bang kunnen worden als je met de meerfunctiespuit in de buurt komt.

Er zijn diverse strategieën voor de behandeling van kaasmolaren. Maar welke behandelmethode kies je? Welke behandelmethoden zijn er en welke is het beste?

ACADEMIAE WORDT MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Dental Best Practice
Koggeschip 212
7429 BG Deventer
info@dentalbestpractice.nl