blogs
blogs
Blogs
‘Maar als mijn patiënt die kroon wilt, dan kan dat toch gewoon?’
Auteur: Montyn Stoffels – Tandarts en docent leergang Uitgebreid gebitsherstel
Bovenstaande uitspraak klinkt misschien wel erg ‘u-vraagt-wij-draaien’, maar toch zie ik dergelijke beslissingen vaak genoeg gemaakt worden. Vanuit mijn eigen Tandheelkundige scholing heb ik enkele wijsheden meegekregen zoals ‘zonder diagnose geen behandeling’ of ‘if you can state the problem, you can fix it’. En juist wat betreft deze uitspraken wordt dus nog wel eens de binnenbocht genomen.
Ergens is dat ook niet zo gek. Patiënten verwachten vrijwel direct een antwoord op een vraag, of een pasklaar behandelplan (en als zij het niet verwachten, verwachten wij het soms wel eens van onszelf). Zo makkelijk is het dikwijls niet, vooral niet als er meerdere complicerende factoren zijn. Dan kan de zorgvraag van de patiënten nog wel eens een vraag zijn waar geen pasklaar antwoord op gegeven kan worden.
Dit zijn vaker wél dan niet de casussen die in het straatje van de Restauratieve Tandheelkunde komen te vallen. Maar vergis je niet, ook bij de alledaagse algemene Tandheelkunde! Maar dan moet je het wel kunnen zien, wat je ziet het pas als je het doorhebt….
En juist dát verbreden van het blikveld is wat we proberen te bereiken bij de nieuwe leergang ‘Uitgebreid Gebitsherstel’. Verder kijken dan dat ene kroontje wat de patiënt wilt en kunnen beargumenteren waarom dat nou misschien niet een briljant idee is (maar soms zelfs geniaal). Uiteraard horen daar vele aspecten bij, zoals bijvoorbeeld de occlusie en articulatie, het verloop van de curves, aan- of afwezigheid van slijtage, aan- of afwezigheid van antagonisten en de conditie ervan en zo zouden we door kunnen gaan.
Mijn ervaring is dat dit nog wel eens lastig is, een dergelijke ‘helikopterview’. Maar absoluut noodzakelijk is het eigenlijk ook.
Dus waar te beginnen?
Misschien is dat ook wel de vraag die je jezelf wel eens stelt als je een patiënt ziet. Je zou niet de eerste zijn. Dat is dan ook één van de vragen waar me gezamenlijk mee aan de slag gaan tijdens deze leergang. Zie ik je daar?